
259.25 AGREEMENT CONFERRING AUTHORITY TO PLACE FOR ADOPTION.​

Subdivision 1. Consents required. The parents and guardian, if there be one, of a child may enter into​
a written agreement with the commissioner of human services or an agency, giving the commissioner or​
such agency authority to place the child for adoption. If an unmarried parent is under the age of 18 years​
the written consent of the parents and guardian, if any, of the minor parent also shall be required; if either​
or both of the parents are disqualified from giving such consent for any of the reasons enumerated in section​
259.24, subdivision 1, then the written consent of the guardian shall be required. The agreement and consent​
shall be in the form prescribed by the commissioner and shall contain notice to the parent of the substance​
of subdivision 2a providing for the right to revoke the agreement. The agreement and consent must contain​
the following written notice in all capital letters at least one-eighth inch high:​

"This agency will submit your consent to adoption to the court. The consent itself does not terminate​
your parental rights. Parental rights to a child may be terminated only by an adoption decree or by a court​
order terminating parental rights. Unless the child is adopted or your parental rights are terminated, you may​
be asked to support the child."​

The agreement shall be executed by the commissioner or agency, or one of their authorized agents, and​
all other necessary parties, and shall be filed, together with the consent, in the proceedings for the adoption​
of the child.​

If, after the execution of an agreement and consent under this section, the child is diagnosed with a​
medical or psychological condition that may present a substantial barrier to adoption, the child-placing​
agency shall make reasonable efforts to give notice of this fact to a party to the agreement and consent. If a​
child is not adopted within two years after an agreement and consent are executed under this subdivision,​
the agency that executed the agreement shall so notify a parent who was a party to the agreement and request​
the parent to take custody of the child or to file a petition for termination of parental rights. This notice must​
be provided to the parent in a personal and confidential manner. A parent who has executed an agreement​
under this subdivision shall, upon request to the agency, be informed of whether the child has been adopted.​

Subd. 2. [Repealed, 1980 c 561 s 14]​

Subd. 2a. Revocation. A parent's agreement to authorize placing a child for adoption may be revoked​
for any reason within ten working days after the agreement is executed. Written notification of revocation​
must be received by the agency which was given authority to place the child no later than the tenth working​
day after the agreement is executed. On the day following the tenth working day after execution the agreement​
shall become irrevocable, except upon order of a court of competent jurisdiction after written findings that​
the agreement was obtained by fraud. Proceedings to determine the existence of fraud shall be conducted​
as provided in section 259.24, subdivision 6a, for proceedings to determine fraud in obtaining consent.​

History: 1951 c 508 s 5; 1974 c 66 s 5; 1979 c 138 s 2; 1980 c 561 s 7,8; 1980 c 589 s 34; 1984 c 654​
art 5 s 58; 1986 c 444; 1987 c 187 s 2​

Official Publication of the State of Minnesota​
Revisor of Statutes​

259.25​MINNESOTA STATUTES 2023​1​


	Sec. 259.25
	Subd. 1
	Subd. 2
	Subd. 2a


